Вівторок, 21.11.2017, 16:41
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Квітень » 27 » Які продукти виводять з організму радіацію?
08:47
Які продукти виводять з організму радіацію?

Аварія на ЧАЕС далеко позаду, проте її наслідки ще з нами. 1986-го радіаційного забруднення зазнала майже вся територія України, а період напіврозпаду радіонуклідів дуже різний. Для цезію-137 та стронцію-90 (їх було викинуто із пошкоджених реакторів найбільше) він складає 30 років, для деяких інших - понад 100-200.

З продуктами харчування мікродози радіонуклідів потрапляють в організм людини. Безпечні поодинці, накопичуючись, вони завдають непоправної шкоди здоров’ю.

Які продукти захищають від радіонуклідів

Білки. Доведено, що до складу протеїнів входять незамінні амінокислоти (цистин і метіонін), що прискорюють виведення з організму радіонуклідів, зокрема цезію-137. Отож нестача у раціоні білка може привести до накопичення в організмі радіонуклідів. Щодня потрібно споживати 150-200 г білків (м’яса, риби, бобових).

Рослинна олія. Брак вітаміну Е позначається на стійкості організму до іонізуючого випромінювання, тому важливо включати у свій раціон різні рослинні олії (кукурудзяну, соняшникову, оливкову). Тим більше, що, крім вітаміну Е, вони містять рекордну кількість незамінних амінокислот, які відомі своїми антиокисними властивостями. Таким чином, включаючи у меню страви з олією (бажано – нерафінованою), ви не тільки захищаєте організм від радіації, а й від передчасного старіння.

Зелений чай. Він багатий на антиоксиданти, що нейтралізують активність радіонуклідів, перешкоджають їхньому всмоктуванню і захищають клітини від внутрішніх мутацій. Достатньо випивати одну-дві склянки чаю на день.

Овочі і фрукти. Рослинні волокна (клітковина) і пектини, що входять до складу спілих овочів і фруктів, добре виводять із організму важкі метали і радіонукліди. Потрапивши в кишечник, вони всмоктують ці речовини, створюючи нерозчинні сполуки, а потім виводять їх з організму. Лідерами за вмістом клітковини і пектинів визнано буряк, моркву, абрикоси, яблука, білокачанну капусту, гарбуз і листкову зелень.

Особливо корисні ягоди, фрукти й овочі від жовтого до чорного кольору. Причому, що інтенсивніше їхнє забарвлення, то вони корисніші. Це – шипшина, обліпиха, ожина, помідори, болгарський перець, гарбузи тощо.

Лікарські рослини. Вони налагоджують обмін речовин, мають сечогінні, жовчогінну, послаблювальну дію, завдяки чому буде поліпшуватися природне очищення організму. Гіркоти, які містять багато рослин, стимулюють функцію шлунково-кишкового тракту. Протирадіаційну, протипухлинну, імунозміцнювальну дію справляють на організм аїр тростинний, арніка, береза (бруньки, листя, сік), оман, спориш, м’ята, липа, безсмертник, звіробій, цикорій, золототисячник, крушина, календула, льон, горобина, полин, ромашка, підбіл, родіола рожева тощо.

З рослин можна робити відвари, запарювати як чай, їх доцільно приймати як поодинці, так і у композиціях. Проте більше двох тижнів поспіль одну й ту ж рослину чи суміш не варто вживати. Періодично їх потрібно змінювати: спектр корисної дії буде більшим, а шкоди – жодної.

Переглядів: 1051 | Додав: lyubovs | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]